Pupečník kolem krku

Víte, že s pupečníkem omotaným okolo krku se rodí až 30 % miminek?

A přesto je to stále považováno za komplikaci, protože panuje představa, že miminko se může na pupeční šňůře uškrtit.

Jenže ono je to vlastně trochu jinak.

Víme, že miminko vyživuje placenta prostřednictvím pupeční šňůry. Skrze tu dostává nejen potřebné živiny pro růst, ale také kyslík.

Pupeční šňůra se skládá ze dvou tepen a jedné žíly, které chrání Whartonův rosol. Pupečník je zakroucený jako šňůra od starých telefonů, které si za chvíli budou pamatovat jen pamětníci, co vyrostli jako já v 90. letech nebo dříve 😁. Díky tomu pruží a má vůli.

Miminko tedy až do narození nedýchá, protože kyslík dostává přes pupečník. Poprvé se nadechuje, když se narodí, jak se stlačený hrudník porodními cestami uvolní a zároveň je z něj při porodu vytlačena plodová voda.

Pupečník ale stále dotepává a dodává miminku okysličenou krev. Cévy postupně kolabují a pupečník je dotepaný zpravidla v momentě, kdy už miminko stabilně dýchá.

Z toho vyplývá, že se miminko na pupeční šňůře uškrtit nemůže, ačkoliv představa něčeho pevně omotaného okolo krku k tomu může svádět a často je toto uváděno jako komplikace.

Během porodu může dojít k hypoxii (nedostatečnému okysličování) u miminka, ale nikoliv v důsledku pupečníku omotaného okolo krku, ale jeho stlačením v porodních cestách. To je důvod, proč se někdy miminko hned po porodu nenadechne a je potřeba mu pomoct, zvlášť pokud hypoxie trvala delší dobu.

Může také dojít k prolapsu pupečníku, což je vážný a život ohrožující stav. Prolaps pupečníku je jedním z rizik předčasného odtoku plodové vody nebo pokud se vak blan protrhne uměle příliš brzy, když miminko ještě není sestoupené do porodních cest.

Proč je tedy omotaný pupečník stále prezentován jako život ohrožující komplikace?

Je to totiž skvělý obětník beránek. Pokud se totiž narodí mrtvé miminko a má náhodou omotaný pupečník kolem krku, může se to na to svést, i když je příčina jiná, ale zejména neznámá nebo miminko zemřelo ještě před začátkem porodu. I nutnost resuscitace miminka po porodu je často sváděna na omotaný pupečník, i když komplikace u miminka mohly způsobit zásahy do porodu, zejména jeho urychlování pomocí syntetického oxytocinu.

Pupečník omotaný okolo krku tak nepředstavuje žádnou větší komplikaci. Naopak pokud je delší, může omotání miminka snižovat riziko prolapsu pupečníku, což už závazná komplikace je.

Jak to bylo u vás?

Narodilo se vám miminko s omotaným pupečníkem okolo krku?

Zdroje:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1016/j.jmwh.2005.04.023

Napsat komentář